Tuesday, February 1, 2011

KL vs. Temerloh

Hari ini 1 Februari 2011 disambut oleh warga Wilayah Persekutuan dengan cuti umum. Saya mengambil peluang cuti panjang untuk bersama keluarga di kampung di Temerloh dan Bera.

Banyak yang saya perhatikan dan bezakan keadaan di Temerloh dan KL. Antaranya:-

1. Makanan di Temerloh ternyata lebih enak drpda di KL. Terutama nasi lemak. Mungkin peniaga di Temerloh tak kedekut dan tak menipu. Di KL susah sangat nak jumpa nasi lemak yang sedap. Selalunya  kurang santan, sambal kurang kick n lain2. Itu belum bercerita tentang ikan patin masak tempoyak yang memang specialty di sini.

2. Orang Temerloh lebih peramah. Semua bagaikan saudara dan kenal rapat berjerekit (sangat rapat). Ketika beratur di bank, saya terlihat seorang gadis menyapa mesra seorang tua yang tak dikenalinya apabila orang tua itu ingin memasukkan  note RM1 ke dalam mesin CDM. Layanan di Bank, pejabat2 kerajaan mahupun swasta dan kedai2 bagaikan satu keluarga. Sangat mesra, warm, cordial and welcoming. Situasi sama jarang kita jumpa di KL di mana semua orang hanya mementingkan diri sendiri. Bukan mengata orang sebaliknya diri sendiri juga. Sudah 2 tahun tinggal di kawasan rumah sekarang, saya masih belum mengenali semua jiran dii hadapan rumah. Malu rasanya. Mungkin masing2 sibuk dengan urusan tersendiri.

3. Semangat 1Malaysia berbilang kaum lebih jelas di Temerloh. Ketika menjemput mak mertua di pasar Mentakab saya perhatikan dia sedang asyik berborak dengan seorang apek tua. Isu perbualan ialah kedamaian dan keharmonian yang terhakis disebabkan kehadiran ramai warga asing. Memang benar sebelum ini masyarakat berbilang kaum baik Cina, Melayu dan India hidup aman dan damai sehinggalah kebanjiran pedatang asing yang mula menggugat keharmonian ini.

KETIKA MEMANDU

4. Orang Temerloh lebih berdisiplin. Pantang sekali mereka potong q. Biar betapa panjang pun kereta berbaris mereka tak akan menyelit dan membuatkan pemandu lain marah. Ketika di roundabout mereka akan menunggu sehingga tiada kereta baru bergerak.

5. Orang Temerloh jati tak akan langgar lampu isyarat. Mereka akan bersedia berhenti ketika lampu kuning. Yang langgar lampu isyarat di Temerloh adalah anak muda yang biasa memandu di KL dan ingin membawa budaya buruk itu ke Temerloh.

6. Hon is a big no no di Temerloh. Sangat kurang hajar untuk hon orang. Di KL pula hon adalah makanan jiwa.

Bila sesekali kita melihat dan memerhati banyak sebenarnya yang boleh kita pelajari daripada dunia di sekeliling kita. Sungguhpun KL menyambut Hari Wilayah buat sekian kali banyak lagi yang boleh KL pelajari drp Temerloh sebenarnya. 
Selamat Hari Wilayah..   

6 comments:

 1. hehe...
  betul tu mazwan..
  Kl jauh sgt bezanya dengan temerloh...
  kuantan pun dah tak sama mcm dulu...

  ttg jiran2 tu plak...
  usahkan KL...
  saya yg kt ktn ni pun x kenal semua jiran depan n belakang rumah....masih tak menepati istilah jiran yg 40 rumahdi kiri kanan depan dan belakang pun lagi...malu dgn diri sendiri bila keluar sebelum terbit matahari...balik bila bulan dah nk muncul...

  semoga kejiranan masih kuat walaupun tak semua jiran kita kenal dan sapa..(boleh ke yer..)

  ReplyDelete
 2. kuantan pun dah jd mcm kl ker mies?
  malangnye huhu

  ReplyDelete
 3. ada satu lagi, udara di Kuala Lumpur tidak 'sesedap' udara di kampung halaman seperti Temerloh. Penuh dengan racun-racun yang bisa menyakitkan kesihatan manusia dalam jangka masa panjang...
  kalau perasan, langit di KL nampak keruh kalau nak sampai ke KL...

  ReplyDelete
 4. betul tu za. di kg bgun pagi2 mghadap sungai yg mengalir tenang smbil hirup udara segar n dngr kicauan burung. ohh nikmatnya hidup di desa..

  ReplyDelete
 5. sangat rugi Azran Deraman Tuan ADO Temerloh bertukar dari temerloh ke KL

  ReplyDelete
 6. Tn helmi memujuk diri mencintai tmloh hehe

  ReplyDelete